Print Friendly, PDF & Email

Net Metering

Το net metering είναι μέθοδος συμψηφισμού ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ. Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά με ταρίφα (feed-in tariff) ο συμψηφισμός παραγόμενου και καταναλισκόμενου ρεύματος είναι ενεργειακός (σε kWh) και όχι «λογιστικός» (σε €). Και τα μεν και τα δε ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών on-grid ή grid-connected systems διεθνώς (σε αντίθεση με τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά – off grid) όπου υπάρχει σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο. Το net metering έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα και προσφέρει άμεση απόσβεση για τον ενδιαφερόμενο, ενώ προστατεύει το περιβάλλον χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Net Metering στην Ελλάδα

Το net metering είναι πλέον από τον Ιανουάριο του 2015 νόμιμο και στην Ελλάδα. Εδώ και αρκετά χρόνια το net metering αποτελεί τον κύριο τρόπο συμψηφισμού ενέργειας με φωτοβολταϊκά σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πλέον ωριμάσει και περνούν από την φάση των κρατικών επιδοτήσεων στην ισοτιμία με τις συμβατικές πηγές και την άμεση χρήση τους για αυτοκατανάλωση.

net metering διάγραμμα

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοκατανάλωσης ενέργειας είναι το net metering (ή συμψηφισμός ηλεκτρικής ενέργειας). Το net metering (νετ μέτερινγκ) είναι το μέλλον των τεχνολογιών ΑΠΕ καθώς δεν απαιτεί επιδοτήσεις από το κράτος, ούτε δεσμεύσεις από καμία πλευρά. Στην Ελλάδα το net metering ονομάζεται επισήμως αυτοπαραγωγή (ή αυτοκατανάλωση ή ιδιοκατανάλωση) ρεύματος και ενέργειας.

Τι είναι το net metering

Το net metering συνίσταται στην αυτοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως είναι τα φωτοβολταϊκά ή οι ανεμογεννήτριες ή και συνδυασμός. Ουσιαστικά με το net metering γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στην στέγη ενός κτιρίου με την καταναλισκόμενη ενέργεια από το νοικοκυριό ή την επιχείρηση. Η περίσσεια ενέργειας διοχετεύεται στο δίκτυο είτε με κάποια αποζημίωση είτε όχι.

net metering φωτοβολταικα

Το net metering αποτελεί την καλύτερη λύση για εξάλειψη του κόστους ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ μπορεί να εξαλείψει και το κόστος θέρμανσης-κλιματισμού αν συνδυαστεί κατάλληλα με μία αντλία θερμότητας για παράδειγμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Helapco:

κόστος ηλεκτρικού στην Ελλάδα

Η εξοικονόμηση που μπορεί να υπολογίζει ο ενδιαφερόμενος είναι 18,5 περίπου λεπτά ανα kWh. Συνεπώς για κάθε kWp εγκατεστημένου φωτοβολταϊκού εξοικονομούμε 1.600kWh ετησίως ηλεκτρικής ενέργειας και το οικονομικό όφελος λογίζεται σε περίπου 300€.

Διαδικασία – Δικαιολογητικά Net Metering

Η διαδικασία για τη διασύνδεση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος net metering είναι απλή και την αναλαμβάνει η εταιρεία μας. Τα βήματα συνοψίζονται στο διάγραμμα δεξιά.

Για την κατάθεση της αίτησης απαιτούνται συνοπτικά τίτλοι ιδιοκτησίας του ακινήτου (ή μισθωτήριο) και έγγραφη βεβαίωση από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες ότι επιτρέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού από τον ενδιαφερόμενο (σε περίπτωση πχ πολυκατοικίας).

Τα υπόλοιπα έγγραφα είναι τεχνικές εκθέσεις, σχέδια και φυλλάδια ή υπεύθυνες δηλώσεις μηχανικού που αφορούν τον εγκαταστάτη του συστήματος.

δικαιολογητικά για net metering

Νομοθεσία net metering

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για το net metering:

 • Μέγιστο όριο είναι τα 20kWp ή το μισό της συμφωνημένης ισχύος
 • Μπορεί να το εγκαταστήσει και ο μισθωτής ενός ακινήτου
 • Σε πολυκατοικία μπορούν να το εγκαταστήσουν περισσότεροι του ενός
 • Μπορεί να τοποθετηθεί σε στέγη-δώμα ή κήπο-έδαφος
 • Προς το παρόν μπορούν να τοποθετηθούν μόνο φωτοβολταϊκά

Απόσβεση net metering – Παραδείγματα

Η απόσβεση ενός συστήματος net metering είναι ανάλογα με το μεγεθός του κάτω από 5 χρόνια και αντίστοιχα η απόδοση της επένδυσης ξεπερνά το 20%!

κόστος και απόδοση net metering

Net metering για κατοικία

Ένα σπίτι (100 τμ) με κατανάλωση 5.000kWh και αντλία θερμότητας με κατανάλωση 3.000kWh (ετησίως) θα πλήρωνε στη ΔΕΗ 1.900€. Με ένα φωτοβολταϊκό netmetering 5kWp με κόστος κάτω από 8.000€ (με ΦΠΑ) θα εκμηδενίσει το κόστος ρεύματος. Η απόσβεση θα γίνει σε λιγότερο από 5 χρόνια! Απόδοση επένδυσης 20%!

Ακόμη και μία μικρή κατοικία με ενεργειακές ανάγκες κάτω από 3.000kWh και κόστος ηλεκτρισμού περίπου 500€ ετησίως, με ένα σύστημα net metering 2kWp κόστους περίπου 4.000€ θα αποσβέσει την επένδυσή της σε λιγότερο από 8 χρόνια.

Net Metering για Ξενοδοχείο

Αν πάμε σε ένα παράδειγμα μικρής επιχείρησης (ξενοδοχείο) που εγκαθιστά ένα σύστημα net metering ισχύος 20kWp με ενδεικτικό κόστος 23.000€+ΦΠΑ, τότε το ξενοδοχείο θα μειώσει κατά τουλάχιστον 30.000kWh ετησίως τους λογαριασμούς της, δηλαδή περισσότερο από 5.000€ εξοικονόμηση. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η δαπάνη εκπίπτει κατά ποσοστό 26% (Ιανουάριος 2015) τότε η απόσβεση της επένδυσης αγγίζει τα 3 έτη.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φωτοβολταϊκά και μετά από 25 χρόνια θα λειτουργούν εξίσου καλά, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το κεφάλαιό μας θα παραμένει δικό μας να το αξιοποιήσουμε κατά το συμφέρον μας (είτε προσθέτοντας μπαταρίες και φτιάχνοντας ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης, είτε συνεχίζοντας τη σύμβαση αυτοπαραγωγής).

Πλεονεκτήματα net metering

Το net metering έχει αναρίθμητα θετικά χαρακτηριστικά:

 • Η κατανάλωση γίνεται κοντά στην παραγωγή μειώνοντας τις απώλειες στα καλώδια
 • Ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας δεν εξαρτάται από το κράτος για να επιδοτηθεί και εν τέλει να πληρωθεί για την επένδυσή του
 • Τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να ξεχάσουν το κόστος ρεύματος μια για πάντα!
 • Όσες αυξήσεις και αν κάνει η ΔΕΗ δεν υπάρχει επιβάρυνση…
 • Η χώρα μας απαλλάσσεται από ενεργειακές εξαρτήσεις – κόστη.
 • Μειώνονται οι εκπομπές CO2
 • Ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική επιβάρυνση περιοχών κοντά σε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη

H Eurasco S.A. και το net metering

Η «Eurasco S.A.» με πάνω από 180 έργα εγκατεστημένα σε όλη την Ελλάδα είναι έτοιμη να σας ενημερώσει και να σας εγκαταστήσει ένα ποιοτικό σύστημα αυτοπαραγωγής ρεύματος net metering με φωτοβολταϊκά ή/και ανεμογεννήτριες και να σας εγγυηθεί τον εκμηδενισμό των εξόδων σας σε ρεύμα για πολλές δεκαετίες…

Αίτηση Σύνδεσης ΦΒ αυτοπαραγωγού με ενεργειακό συμψηφισμό

Αίτηση  Net Metering  ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνήστε  μαζί μας στο 210 88.40.661 για περισσότερες λεπτομέρειες και προσφορά για net metering!

 

 

.