Print Friendly, PDF & Email

PAY-AS-YOU-SAVE1

 

ΠΡΟΣ:     ΔΗΜΟΥΣ – ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

 

ΘΕΜΑ:    “ Αντικατάσταση  συμβατικών  λαμπήρων  με  λαμπτήρες  μαγνητικής

Επαγωγής  Εξοικονόμησης  ενέργειας έως 95%,  Ιδίου φωτισμού με 5 έτη

εγγύηση, Ενεργειακής κλάσης  Α”

 

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

Η σχεδίαση και υλοποίηση του φωτισμού δημοσίων χώρων διεθνώς, δηλαδή ο οδοφωτισμός και ο φωτισμός των πλατειών, είναι βασικοί υπαίτιοι για την υπερκατανάλωση ενέργειας και την δέσμευση τεράστιων χρηματικών ποσών των δημοτικών προϋπολογισμών. Είναι επίσης υπαίτιοι για την έκλυση εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το κυρίως υπεύθυνο αέριο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το ζήτημα αυτό, ισχύει ανεξάρτητα από την ποιότητα του φωτισμού των πόλεων, ανεξάρτητα από το αν ο φωτισμός είναι επαρκής για οδηγούς και πεζούς, αν οι χρήστες των δημόσιων δικτύων αισθάνονται ασφαλείς να κυκλοφορήσουν την νύχτα, αν οι υποφωτισμένες πλατείες από δημόσιοι χώροι συνάθροισης και παιδικού παιχνιδιού, μετατρέπονται σε χώρους παραβατικής συμπεριφοράς και παύουν να χρησιμοποιούνται από τις τοπικές κοινότητες.

 

Τα δημόσια συστήματα φωτισμού αντιπροσωπεύουν ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης για την πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο, ακολουθώντας τις σχετικές ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει να περιορίσει την σπατάλη και να εξαλείψει τα προϊόντα υπέρμετρης κατανάλωσης από την αγορά, αντικαθιστώντας τα με αλλά, αποδοτικότερα προϊόντα.

Η βιώσιμη επανασχεδίαση του δημόσιου φωτισμού είναι ένα ζήτημα που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η οικολογική σκέψη συνδέεται με την παγκόσμια οικονομία, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δημόσιας φωτορύπανσης σε συνδυασμό με το πραγματικό κόστος για τα κράτη. Μετριοπαθείς υπολογισμοί που έγιναν διεθνώς αναφέρουν ότι για έναν δήμο των 50.000 κατοίκων, το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος οδοφωτισμού , ξεπερνά το 1.000.000 Ευρώ. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν φυσικά και οι ελληνικές πόλεις. Την πρέπουσα απάντηση σε αυτές τις απαιτήσεις δίνει η νέα τεχνολογία των LED και τα προϊόντα που την ενσωματώνουν.

 

 

 

 

Τι κερδίζει ο Δήμος

 • ΔΕΝ βάζει χρήματα , ΔΕΝ κάνει εκταμίευση του συνολικού ποσού για αγορά.
 • ΔΕΝ απασχολεί προσωπικό ( εργατο-ώρες ) για συντήρηση 2 έτη.
 • ΔΕΝ εκταμιεύονται χρήματα για αλλαγές λαμπτήρων σε διάρκεια 5 ετών.
 • ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ , ανταποδοτικής προσφοράς.

(Επειδή τα χρήματα που πληρώνεται η εταιρεία θα προέρχονται από το όφελος που θα προκύπτει στην κατανάλωση, οι αντίστοιχοι λαμπτήρες που θα τοποθετηθούνε , θα είναι με τις καλύτερες προδιαγραφές της εταιρείας για να μπορεί να έχει ιδίο κέρδος  και δεν θα έχει γνώμωνα να βάλει λαμπτήρες με χαμηλότερες προδιαγραφές , γιατί θα επιβαρύνεται με το κόστος συντήρησης)

 • Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα ο Δήμος να μην δίνει όλο το όφελος στη εταιρεία για 2 έτη αλλά να κρατά το μισό όφελος και να παίρνει η εταιρεία το άλλο μισό για 4 έτη.
 • ΔΕΝ θα έχει πρόστιμα από την μη τήρηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για αλλαγή όλων των παλαιού τύπου λαμπτήρων έως το 2017.

 

Επιπλέον στον Δήμο παρέχονται :

 • ΔΕΝ θα έχει κόστος συντήρησης για 2 έτη . Το κόστος συντήρησης θα είναι μηδέν από μεριά του Δήμου σε εργατο-τεχνικό προσωπικό και υλικά. Καθώς και σε μηχανήματα, αναγκαία για την συντήρηση των λαμπτήρων. Το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η εταιρεία.
 • Εγκατάσταση όλων των λαμπτήρων με ευθύνη της εταιρείας

 

Πρόσθετα οφέλη:

 • Μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον εξοικονόμηση της τάξεως του 50%, χρησιμοποιώντας Προηγμένη διαχείριση ενέργειας , με συστήματα που χαρακτηρίζονται “καινοτόμα” και θα εγκατασταθούν έτσι ώστε να ελέγχονται πλήρως και κεντρικά από το Δημαρχείο. Τα συστήματα αυτά θα διαχειρίζονται έξυπνα τις ανάγκες ενέργειας στον φωτισμό  είτε εξωτερικών χώρων ( Πλατείες , Δρόμους , κ.λ.π.) , είτε εσωτερικών χώρων ( πχ Δημαρχείο , υπηρεσίες Δήμου κ.λ.π.) με δυνατότητα καταγραφής.

 

 

 

Προδιαγραφές Ασφαλείας :

 • Ενσωμάτωση αισθητηρίων , άμεσου και έμμεσου κινδύνου.

(Όπως  διακόπτες περιορισμού τάσης, επιτηρητές δικτύου, φίλτρα αρμονικών  κ.λ.π.)

 • Ασφάλεια ότι η επένδυση θα έχει την μέγιστη δυνατή μείωση ενέργειας , αλλά και μέγιστη διάρκεια λειτουργίας ( Δίνεται άλλωστε 5 έτη εγγύηση υλικών )

Εγγύηση – Επέκταση:

 • Με το τέλος της σύμβασης 2 ετών , ο Δήμος θα πρέπει να βγεί σε διαγωνισμό για συντήρηση.

Εμείς του δίνουμε μαζί με την αρχική σύμβαση,  10% της συνολικής δαπάνης ανα έτος για να έχει επέκταση συντήρησης .

 • Εγγύηση από Ελληνική Εταιρεία που είναι κατασκευαστής και όχι Κίνα! Το αποτέλεσμα είναι άμεση ανταπόκριση και επαρκή υλικά.

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

 

Εάν  δεχθούμε ότι ο Δήμος για τον φωτισμό σην ΔΕΗ πληρώνει 1.200.000 € το έτος, η εξοικονόμηση θα είναι 700.000 €  – 800.000 €  το έτος.

Στα δύο (2) έτη 1.400.000 €  – 1.600.000 € , που ισοδυναμούν με αγορά 3.500 – 5.000 λαμπτήρων LED , τα οποία χρήματα ο Δήμος ΔΕΝ θα τα δώσει από το ταμείο του. ΔΕΝ θα εκταμιευθούν δηλαδή περίπου 1.500.000 € !!

Επιπλέον θα εξοικονομηθούν από το κόστος τοποθέτησης  ( αυτοκίνητα , εργατικό προσωπικό ) για την τοποθέτηση των λαμπτήρων , τα οποία ΔΕΝ θα τα δώσει περίπου 200.000 € !!

Επίσης για συντήρηση των λαμπτήρων  για  2 έτη θα εξοικονομήση το ποσό των 260.000 € / έτος , που ΔΕΝ  θα δώσει σε  5 άτομα προσωπικό και 2 αυτοκίνητα που υπολογίζουμε. Ομοίως για 4 έτη αν γίνει αλλιώς συμφωνία θα μείνουν στα ταμεία του Δήμου  520.000 € !!!

Αν υπολογιστούν οι τόκοι που μπορούν να προέρθουν από τα ΜΗ εκταμιευθμένα χρήματα του 1.500.000 € αγοράς LED  , θα υπάρξει ένα επιπρόσθετο κέρδος των 70.000 €  σε δύο (2) έτη!!

Κέρδος 30% επί της αγοράς , για ασφάλεια εξαρτήματος που υπολογίζεται σε 500.000 € !!

Τέλος θα πρέπει να υπολογιστεί και το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο είναι άγνωστο το ύψος του !!

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ

Δεν μπορεί να εκτιμηθεί η προηγμένη διαχείριση ενέργειας  , το οποίο μπορεί να εκταμιευθεί από συγκεκριμένα κονδύλια , λόγω καινοτόμου τεχνολογίας και να ενσωματωθεί με επέκταση της σύμβασης σε 4 έτη.